Το Rollin Under ήταν πιθανόν το απόλυτο ‘80ς fanzine. Γεννήθηκε το 1985 στη Θεσσαλονίκη με πυρήνα τον Μπάμπη Αργυρίου και το ομώνυμο δισκάδικο όπου στεγάζονταν όλη η ροκ σκηνή της συμπρωτεύουσας. Σύντομα οι μουσικές ανησυχίες της ιστορίας αυτής βρήκαν στέγη με τη δημιουργία του κασετοlabel Lazy Dog Tapes που άρχιζε να βγάζει τα πρώτα νούμερά του εκείνη τη χρονιά. Όπως θα διαπιστώσετε από τα πρώτα του τεύχη δημιουργήθηκε κυρίως σαν ένα έντυπο που θα συνόδευε τις πρώτες κασέτες της Lazy Dog με πληροφορίες για τα γκρουπ που συμμετείχαν σ’ αυτές. Σύντομα όμως πλούτισε την ύλη του και μόλις οι κασέτες σταμάτησαν και η Lazy Dog πλέον έγινε δισκογραφική το έντυπο κατάφερε να σταθεί αυτόνομα. Τα δυο πρώτα τεύχη βγήκαν σε Α5 φωτοτυπία, μετά το μέγεθος έγινε Α4 και η εκτύπωση πιο καθαρή, ενώ από το τεύχος 20 και μετά το μέγεθος έγινε ακόμα μεγαλύτερο από το Α4 (αυτά τα τεύχη θα μου βγάλουν την Παναγία στο σκανάρισμα). Μάλιστα προς το τέλος που και που προστείθονταν και λίγο χρώμα κυρίως στα εξώφυλλα.

“Απεβίωσε” στις αρχές των 90ς. Πρόλαβε τις πρώτες grunge σπίθες, τις όμορφες κιθαριστικές ποπ σκηνές του δεύτερου μισού των 80ς, χόρεψε για λίγο με τους acid και φάνκικους ρυθμούς του Madchester και τελικά εξέπνευσε λίγο πριν την κυκλοφορία του “Nevermind” που ουσιαστικά σηματοδοτεί την μουσική έναρξη των 90ς.

Το Rollin Under είχε όλα τα γοητευτικά στοιχεία αλλά και κουσούρια των 80ς φανζίν. Η πανταχού παρούσα φωτοτυπία στα πρώτα τεύχη που πολλές φορές στραβοέβγαινε με αποτέλεσμα το σιχτίρισμα του μαγαζάτορα, η μία και μοναδική γραφομηχανή που με ευχέλαια παρακάλαγες να μη χαλάσει, οι φωτογραφίες που συχνά μετά στη φωτοτυπία ήταν ένα μαρτύριο, τα πρώτα σημεία διανομής, οι πρώτοι αναγνώστες. Μόνο που το Rollin Under σύντομα κατάφερε να βγει από το σωρό και τελικά να καταλήξει αυτό που είπαμε παραπάνω δηλ. το απόλυτο 80ς fanzine. Και αυτό έγινε γιατί πραγματικά είχε κάτι να πει.

Vertigo

Αυτοπαρουσίαση του φανζίν

To ROLLIN UNDER αρχικά σχηματίστηκε ως ιδέα το 1985 στα ημισφαίρια δυο ατόμων που διοχέτευαν σχέδια και ενέργεια μεσώ ιδιωτικών ραδιοφωνικών σταθμών και, προτζεκτς ηχογραφήσεων, άλλα δεν είχαν ακόμα συναντηθεί.
Ο ένας απ’αυτους αποφάσισε να κυκλοφορήσει κομμάτια που ηχογράφησαν ελληνικά συγκροτήματα έκτος εταιρικών κυκλωμάτων σε τιμές κόστους μαζί με ένα συνοδευτικό φυλλάδιο με πληροφορίες που ολοένα και περισσότερο ξέφευγαν από το περιεχόμενο των κασεττων. Μέτα από τρεις κασεττες-τώρα πια μην τις είδατε -ηγγηκεν ο καιρός για τους δυο που στο μεταξύ είχαν συναντηθεί,να ενώσουν τις δυνάμεις τους σε μία νέα βάση:μια που θα κυκλοφορούσε ένα ΕΝΤΙΜΟ φανζιν που θα κάλυπτε όσο δυνατόν περισσότερη απ’την ανεξάρτητη σκηνή του πλανήτη με ακρίβεια,σύνεση, ΚΑΙ κριτική σκοπιά,καθώς και ηχογραφήσεις(κασεττες η δίσκους) απ’ολα τα μέρη του σύμπαντος που θα’χαν πραγματικούς λογούς να στηρίξουν αυτοδύναμα την ύπαρξη τους,χωρίς να παραμελείται ο χώρος της ελεύθερης ραδιοφωνίας ή άλλες δραστηριότητες όπως λογού χάρη η έκδοση γραπτού λογού που κανείς δεν ενδιαφέρθηκε να κυκλοφορήσει παρ όλη την σημαντικότητα του.
Μέχρι στιγμής, υπο την γενική σκέπη του ROLLIN UNDER εχουν-εκτος των άλλων -κυκλοφορήσει δεκατρία τεύχη του ROLLIN UNDER,δυο επταιντσα ΕΡς των ΟΡΑ ΜΗΔΕΝ και των ΥΟ και δυο ΕΡς των ΓΚΟΥΛΑΓΚ.
Θεωρείται αυτονόητο οτι το ROLLIN UNDER έχει πάντα ακέραια την ελπίδα ότι κάποιος θα στείλει μουσική ή κείμενα που στ’αληθεια θα’ταν ασυγχώρητο κρίμα να μην κυκλοφορήσουν. Στην πραγματικότητα αυτός είναι και ο λόγος που δημιουργήθηκε.

[Πηγή: Το Παπάρι #07, Ιανουάριος 1990]

Τεύχη (και για κατέβασμα)

Κυκλοφόρησαν καμιά εικοσαριά τεύχη στο σύνολο. Ορισμένα από αυτά συνοδευόταν από κασέτες και εφτάρια.

Σχετικοί σύνδεσμοι

2 thoughts on “Rollin Under

  1. Ο/Η kyriakos rebelos λέει:

    apisteyta elkistiko- plousio se hlh- monadiko!!( ROLLIN UNDER ΤΘ 17590- 54009 THESSALONIKH) stis selides evriska ta panta.. kai [polla apo anexartith ellhnikh skhnh..mou leipoun ola ayta. exw merika teyxh.. ta fylaw san korh ofthalmou..- blepw mprosta mou, IANOUARIOS 1995!!polles plirofories gia mousikh kai gia polla entypa. htan H XARA MOU..ptan eperna ena teyxos me oles aytes tis plirofories.. krima pou den yparxei poia. thn agaph mou k to sebasmo mou stoys dhmhourgous. DJ KIRIAKOS ( radio ABC),, an sas thimizei kati- PYRGOS

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Related Post