Frequently asked questions, εσείς μας ρωτάτε κι εμείς απαντάμε!

Πολύ καλή η δουλειά σας! Πως μπορώ να συνεισφέρω;

Μπορείτε πολύ απλά να μας δώσετε κάποιο μέρος από τον ελεύθερο χρόνο σας και να συμπληρώσετε χαμένα ή λάθος τοποθετημένα κομμάτια του παζλ που φτιάχνουμε. Μήπως μπορείτε και θέλετε να δημοσιεύσετε εδώ κάποιο σχετικό άρθρο ή παρουσίαση μιας νέας κυκλοφορίας; Αν ναι, είμαστε μόλις ένα μέηλ μακριά.Το fanzines.gr είναι ανοιχτό σε συνεργασίες που αφορούν τον κόσμο του «κοπίδι, ψαλίδι, μολύβι, χαρτί».

Μήπως υπάρχει σε ψηφιακή μορφή το τάδε φανζίν;

Το σκανάρισμα και η δημιουργία από εμάς ενός αξιοπρεπούς ψηφιακού αναγνώσματος είναι αρκετά χρονοβόρα διαδικασία (1-3 ώρες το ελάχιστο ανά έντυπο). Όπως καταλαβαίνετε το να θυσιαστεί τόσος χρόνος εις βάρος πιο σημαντικών πραγμάτων που έχουμε καθημερινά, είναι ένα ζήτημα. Αν θέλετε τόσο πολύ μια ψηφιακή εκδοχή ενός φανζίν, μπορείτε να μας προσφέρει κάτι που ως φανζινάδες θα εκτιμήσουμε, δηλ. χρόνο (βλ. προηγούμενο ερώτημα), κάποια χάρτινα φανζίν για το αρχείο μας ή κάτι ανάλογο της προσπάθειάς μας.

Που μπορώ να βρω φανζίνς;

Ρίξτε μια ματιά στην καρτέλα Διανομή. Εκεί υπάρχει μια λεπτομερής αναφορά σε καταστήματα, χώρους και distro που κουβαλούν στα ράφια τους ανεξάρτητες εκδόσεις. Επίσης, μπορείτε να έρθετε σε επαφή με τους ίδιους τους εκδότες ή να περάσετε μια βόλτα από εκδηλώσεις/συναυλίες όπου υπάρχουν πάγκοι με έντυπα.

Κάποτε είχε διανεμηθεί δωρεάν το τάδε μονοσέλιδο κόμικ, για το οποίο υπάρχει η τάδε αναφορά. Καταχωρείτε στην ιστοσελίδα σας τέτοιες εκδόσεις?

Και στο νηπιαγωγείο η κ. Ευανθία μας μοίραζε σχέδια για να χρωματίσουμε, αλλά δε θα τα βαφτίσουμε και φανζίν, χαχα! Ένα μονοσέλιδο ή δισέλιδο κόμικ ή οτιδήποτε ανάλογο (λ.χ. newsletters), δεν είναι φανζίν. Πάντως δεν αποκλείεται να έχουμε αναφορές σε τέτοιες εκδόσεις και στο fanzines.gr μιας και το περιεχόμενό είναι υπό συνεχή τροποποίηση.

Έχω τυπώσει μόνη μου μια ποιητική συλλογή και θα ήθελα να ρωτήσω αν ενδιαφέρεστε να δημοσιεύσετε κάτι στην ιστοσελίδα σας.

Όσον αφορά λογοτεχνήματα, τα πράγματα χρήζουν μιας σημαντικής διευκρίνησης. Κατά κανόνα, σχεδόν όλοι οι επίδοξοι συγγραφείς αφού ολοκληρώσουν το πόνημά τους περνούν από έναν, δύο, χ εκδότες. Το χ από αυτούς πολύ πιθανόν να οδηγήσει κάποιους στην «επιλογή» της αυτοέκδοσης.

Από τη μεριά μας, δεχόμεθα αυτοεκδόσεις που εκδίδονται ως τέτοιες συνειδητά κι όχι από ανάγκη.

Πριν κάποια χρόνια έβγαλα ένα zine σε 13 αριθμημένα αντίτυπα για φίλους. Θα θέλατε κάποιες επιπλέον πληροφορίες;

Μπα… Προφανώς με τα 13 αντίτυπα δεν είχατε σκοπό να επικοινωνήσετε με τον έξω κόσμο αλλά με τους φίλους σας.

Διαβάζοντας την τάδε δημοσίευσή σου, αναρωτιέμαι με τι κριτήρια και τι στοχασμό κάνεις κριτική σε κόσμο που τολμά να κάνει την προσπάθειά του σε zine;

(Απαντά ο georgeRgR – συνυπογράφουν gq & EternalRain):
Επειδή προσωπικά θέλω να είμαι ειλικρινής στην ιστοσελίδα, γράφω αυτό που πιστεύω για το κάθε έντυπο ως αναγνώστης και δημιουργός φανζίν. Όπως όλα τα πράγματα, και στα φανζίν υπάρχουν πράγματα καλά και κακά. Δανείζομαι ένα απόσπασμα από το The Book of Zines του Chip Rowe (βλ. εδώ), και το οποίο με βρίσκει απολύτως σύμφωνο:

Τα περισσότερα zines είναι χάλια. Δεν υπάρχει κανένας ωραίος τρόπος να ειπωθεί. Αυτή η κοινοτοπία που πλάστηκε από τον Theodore Sturgeon ισχύει: Ενενήντα τοις εκατό από όλα τους είναι μπούρδες. Οι περισσότεροι άνθρωποι ξεχνούν τι είπε ο Sturgeon για το υπόλοιπο 10 τοις εκατό. Είπε ότι άξιζε για να πεθαίνεις!

Όποτε γίνεται κάποια  κριτική από μέρους μου, είναι περισσότερο για να καταδείξει μια αδυναμία που θα μπορούσε σε κάποιο μελλοντικό εγχείρημα να ξεπεραστεί. Επειδή ξέρω πολύ καλά τι σημαίνει να εκδίδει κάποιος το φανζίν του, μέσω της ιστοσελίδας δεν προσπαθώ να προωθήσω ούτε να γνωστοποιήσω, αλλά να κάνω κάτι πιο ουσιαστικό.