Στους περισσότερους όταν δείχνω κάποιες εικονογραφήσεις ή κόμικ του Mike Diana βλέπω το μούτρο να μαζεύεται, να στραβώνει, να ρουθουνιάζει… Γενικά να απεχθάνεται! Αντίθετα εγώ βρίσκω την τέχνη του πολύ -μα πάρα πολύ- αστεία κι ενδιαφέρουσα, κυρίως λόγω του σεναρίου και του καυστικού μηνύματος που θέλει να περάσει τραβώντας κάθε τι στα άκρα. Αλλά επειδή δεν έχω δώσει εικόνα για τί πράγμα μιλάω ας κάνω μια σύντομη περιγραφή.

Μαρκαλέματα πάσης φύσεως (βλ. συμπλέγματα με παπάδες, σατανάδες, ζώα, αποθανόντες κ.α), στυγνές βιαιοπραγίες όπως κουτουλιές, μαχαιρίες, τσεκουρίες, μα πάνω απ’ όλα μια σύνθεση όλων αυτώνμε στόχο τη -διεφθαρμένη- θρησκεία. Κι η έκφραση όλων αυτών έφτασε στο απόγειο της μέσω του φανζίν του Diana, Boiled Angel (Βραστός Άγγελος).

toilet_clown

Το πρώτο τεύχος βγήκε το 1989 και διανεμόταν αποκλειστικά μέσω ταχυδρομείου, όπως και τα υπόλοιπα 7 που ακολούθησαν. Από εκείνη τη στιγμή ο Mike άρχισε να γίνεται γνωστός στους underground κύκλους και λίγο αργότερα θα δούμε και στην Ελλάδα κάτι δικό του. Στον split δίσκο των Αρνητική Στάση/Kismet hc, δίσκο που κυκλοφόρησαν οι μπάντες μόνες τους την εποχή που έπαιζε ακόμη ο Αλέξανδρος απ’ το Παπάρι, υπάρχει μια *βλάσφημη* γιγαντοαφίσα του Mike, ενώ και το -σχετικά αθώο- σχέδιο δίπλα φιλοξενήθηκε σε εξώφυλλο του Alternative Choice.

Όταν το 1991 ένας “δαιμόνιος” αστυνομικός, ο οποίος ερευνούσε μια δολοφονία 5 φοιτητών στη Florida, ανακάλυψε το 6ο τεύχος του B.A., είδε στο πρόσωπο του Mike ένα δυνητικό δολοφόνο και χωρίς πολλά-πολλά τον υπέδειξε ως ύποπτο. Ο πραγματικός δολοφόνος δεν άργησε να βρεθεί αλλά το δραστήριο αστυνομικό ξεφτέρι συνέχισε να παρακολουθεί την πορεία του Diana …

Κάποια χρόνια αργότερα το μάτι ενός βοηθού εισαγγελέα έπεσε πάνω στα τεύχη του περιοδικού, τα οποία βεβαίως είχαν μπεί στο αρχείο και το 1996 μετά από μια σύντομη δίκη, ο Diana έγινε ο πρώτος καλλιτέχνης που φυλακίστηκε (4 ημέρες, πριν τη δίκη) και καταδικάστηκε για προσβολή των ηθών στην Αμερική για την έκδοση, τη διανομή και τη διαφήμιση του zine του. Για κάθε αδίκημα έλαβε 1 χρόνο αστυνομικής επιτήρησης και $1000 πρόστιμο. Δηλαδή στα σύνολο 3 χρονάκια και $3000! Ποιο είναι το ωραίο της υπόθεσης (δεν έχουμε φτάσει εκεί ακόμα!); Εκτός των προαναφερθέντων, 1248 ώρες κοινωνικής εργασίας, την υποχρέωση να υποβληθεί σε ψυχολογικά τεστ και μαθήματα δημοσιογραφικής ηθικής με δικά του έξοδα και τέλος του απαγορεύτηκε να ζωγραφίζει “άσεμνα” σχέδια, ακόμη και για δική του ευχαρίστηση, με την αστυνομία να έχει το δικαίωμα να ερευνά το σπίτι του χωρίς προειδοποίηση ή ένταλμα όσο καιρό επιτειρήτο, όπως και να συναναστρέφεται με ανήλικους.

Επιπλέον πληροφορίες

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *