Ακόμη ένα φανζίν θα πείτε και θα έχετε δίκιο. Τουλάχιστον για τα πρώτα τεύχη δε θα δείτε κάτι διαφορετικό ή τίποτα ιδιαίτερο αφού είναι η πρώτη μου προσπάθεια να εκδώσω ένα φανζίν. Δικαιολογίες; Ίσως όμως όπως πολλοί θα ξέρετε δεν είναι καθόλου εύκολο να γίνει, ειδικά το πρώτο τεύχος.

Πέραν κάποιων ελαχίστων εξαιρέσεων, η πρώτη έντυπη προσπάθεια κάποιου εμπνέεται από τις ήδη υπάρχουσες. Υπάρχει ένας ενθουσιασμός του «θέλω κι εγώ να εκδώσω κάτι σαν αυτό» οπότε μια μίμηση είναι σχεδόν δεδομένη. Αυτό το κάτι ιδιαίτερο που θα έχει (ή και όχι) κάποιο zine, και στην ουσία αντανακλά και την προσωπικότητα του δημιουργού, είναι κάτι που σε πολλές περιπτώσεις βγαίνει στην πορεία και μέσα από πολλούς πειραματισμούς. Δεν είναι σπάνιο λ.χ. το γεγονός του ότι ένα φανζίν μπορεί να μετονομαστεί μετά από κάποια τεύχη. Αυτή η αλλαγή συνήθως σημαίνει ότι αφήνεις κάτι πίσω που δε σε εκφράζει πλέον.

alternative choice zine 1 cover

Το 1ο τεύχος του Alternative Choice (Εναλλακτική Επιλογή) κυκλοφόρησε το Νοέμβρη του 1991 και είναι ένα κλασικό punk/hxc έντυπο με συνεντεύξεις, παρουσιάσεις μουσικής και φανζίν, scene report και άρθρα. Η δομή αυτή ήταν πάνω-κάτω τυποποιημένη την εποχή εκείνη δεδομένης της ανάγκης για ενημέρωση. Από τις 24 σελίδες λοιπόν παρελαύνουν οι Scherzo (UK), Faith No More (US), Πίσσα και Πούπουλα, Αρνητική Στάση, Αναβίωση, Urban Noise και Walpurgis Volta (BEL). Όπως γράφει και στο editorial ο Αλέξης, μην περιμένετε κάτι ιδιαίτερο.

Ένα ευχαριστώ στο Νίκο για το σκανάρισμα!

Κατεβάστε το Alternative Choice #1 σε .cbr (ανοίγει με CDisplayEx ή DjVu)

One thought on “Το zine της εβδομάδας – Alternative Choice

  1. Ο/Η Brob λέει:

    It’s a pity that this isn’t in English…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *