Η δεκαετία του ’90 ήταν ίσως η παραγωγικότερη για του γραραζιέρηδες γραφιάδες. Το άρθρο που ακολουθεί  παρουσιάζει τα τεκταινόμενα της φανζίν αυτής σκηνής και δημοσιεύτηκε τον Οκτώβρη του 1996 στη στήλης Shakin’ & Stomping #4, του 52ου τεύχους του In Rock.

Στη χώρα μας, τα τελευταία χρόνια, υπάρχει μια άνθηση στο μουσικό underground τύπο, με αποτέλεσμα να κυκλοφορεί πλέον ένας μεγάλος αριθμός από fanzines. Από τους πιο δραστήριους ανθρώπους που ασχολούνται με αυτά, είναι οι «γκαραζιέρηδες», οι οποίοι μπορούν να καυχιούνται για μερικές από τις καλύτερες κυκλοφορίες (αισθητικά και από πλευράς ύλης), περιοδικών στην Ελλάδα. Δυστυχώς όμως, δεν αξιωθήκαμε να δούμε κάτι ανάλογο και από τους …τεμπέληδες τους ροκαμπιλάδες. Έτσι θα aρκεστούμε σε μια παρουσίαση των περισσοτέρων garage – Rock’n’Roll fanzines που κυκλοφόρησαν τον τελευταίο καιρό.

wake-up-it's-'66-zine-issue-1-coverΘα ξεκινήσουμε από [το] Αθηναϊκό Shake!, το οποίο κατάφερε να κυκλοφορήσει 2 τεύχη μέχρι σήμερα. Το δεύτερο είναι σαφώς βελτιωμένο με ενδιαφέροντα άρθρα για τους Thanes, Τhe Worst, Insomniacs, την Καναδέζικη σκηνή, ένα καταπληκτικό κόμικ, κ.α. (SHAKE!, Αγ.Γεωργίου 28, Πεύκη 15121, Αθήνα).

Ένα πολύ αξιόλογο ‘zine ήταν και το Fuzz Scream, από την Πάτρα το οποίο στην συνέχεια μετατράπηκε σε mail order. Διαβάστε εκεί για τους Overcoat, τους Tommyknockers, τους Turnaround… (Κασκαβέλης Σπύρος, Σαρανταπόρου 45, 26223 Πάτρα, Τηλ.061-422192).

To Wake Up It’s ’66 είναι το μοναδικό ελληνικό αγγλόφωνο fanzine, και είναι καρπός συνεργασίας ατόμων από τη Θεσσαλονίκη και το Βόλο. Το εξώφυλλο είναι έγχρωμο, αλλά εξίσου εντυπωσιακά είναι και τα γραφιστικά στις εσωτερικές σελίδες. Η ύλη του αναφέρεται κυρίως σε Μεσογειακά garage γκρουπς όπως οι Ιταλοί Others, οι 99th Floor και οι Sciacalli, οι Ισπανοί Flashback V και οι δικοί μας Sound Explosion. Υπάρχει επίσης ανάφορά στην Ελληνική garage σκηνή, στον Peter Sellers, στις Broad, τους Nothins και χίλια δυo άλλα!!! (Wake Up It’s ’66, Βασιλίσσης Όλγας 24Α, 54641 Θεσσαλονίκη).

Το επόμενο fanzine, μας έρχεται από την Λάρισα και λέγεται Η Κρύπτη Του Rock’n’Roll. Πρόκειται, θα λέγαμε, για το πιο σεξιστικό ‘zine του χώρου! Ποιοτικά είναι καλύτερο από τα προηγούμενα, αφού η παραγωγή του έγινε σε τυπογραφείο και όχι με φωτοτυπίες. Ξεχωρίζουν τα άρθρα για την Satyrecords, τον Jonathan Richman και τους Modern Lovers, η στήλη Young Blood που παρουσιάζει νέα ελληνικά συγκροτήματα, αλλά και η αναφορά στις μοτοσυκλέτες και την λέσχη τους στη Λάρισα. Υπάρχουν βέβαια και πολλά άλλα θέματα, όλα γραμμένα με μοναδικό τρόπο. (Για τον …Ηλία!, Ασκληπιού 58-60, 41222 Λάρισα).

Το επόμενο περιοδικό διαφέρει αισθητά από τα άλλα. Είναι φτιαγμένο από μια παρέα κοριτσιών από την Αθήνα που αναπολούν την Ελλάδα των 60’s! Ονομάζετε Girls In The Garage, και παρά το «κοριτσίστικο» στυλ του υπάρχουν αναφορές στους Seeds, στον Andy Warhol, σε girls γκρουπς από τα 50’s και τα 60’s, και μεταξύ άλλων στις περισσότερες garage μπαντας του τύπου μας! (Girls In T he Garage, Ναυαρίνου 13 με Υψηλάντου 30, 15122, Μαρούσι, Αθήνα.)

Girls in the garage zine, Τεύχος 2 εξώφυλλο

Σε πιο ψυχεδελικά μονοπάτια κινείται το επίσης αθηναϊκό Gew-Gaw, nou αισίως έφτασε τα τρία τεύχη. Ένας πολύ σημαντικός λόγος που θα το αγαπήσετε είναι ότι στα δύο τελευταία τεύχη υπάρχει μαζί και ένα 7″ single. Στο δεύτερο θα βρείτε ένα 45άρι των καναδών Fiends και στο τρίτο το «Zoes Stomp» single των Frantic V! (Γιώργος Μάρκου, Κουντουριώτου 51, 11146 Αθήνα.)

Τέλος σας προαναγγέλλουμε την κυκλοφορία του νέου γκαραζοφανζίν Optical Sοund το οποίο θα εκδώσουν οι «Vynil Junkies» από το Ρέθυμνο της Κρήτης.

Υπήρξαν βέβαια στα παρελθόν και άλλα πολύ ενδιαφέροντα fanzines που αφήσαν εποχή, όπως ο θρυλικός Ψυχαγωγός του Κοντογούρη, το κλασσικό Rollin’ Under, το Roller Coaster κ.τ.λ. ενώ αναφορές σε διάφορες Rock’n’Roll καταστάσεις έχουν γίνει στα περισσότερα ποικίλης μουσικής ύλης ‘zines.
Καλό διάβασμα!!!

The Shockin’ Steve

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *