Όπως και πέρυσι, επιχειρούμε ένα φλας μπακ στη χρονιά που πέρασε…

Κυκλοφορίες του 2012 (χρονολογικά, ανά μήνα)

Παρακάτω καταγράφονται όσες ανεξάρτητες εκδόσεις που είτε πέσανε στα χέρια μας είτε κάπου διαβάσαμε γι’ αυτές. Οι ημερομηνίες πιθανόν να έχουν κάποια απόκλιση από την πραγματικότητα (±1 μήνας), ενώ σίγουρα υπάρχουν έντυπα που δεν έχουν καταγραφεί. Για το λόγο αυτό, πιθανόν θα υπάρξουν μελλοντικές προσθήκες. Μέσα στις αγκύλες αναγράφεται -ίσως ατυχώς μερικές φορές- το είδος του κάθε εντύπου. Σε σχέση με την περσινή ανασκόπηση υπάρχουν κάποιες αλλαγές.

Κατ’ αρχήν, δεν συμπεριλαμβάνονται δισέλιδες και τετρασέλιδες εκδόσεις (με μόνη εξαίρεση τα mini-zines). Αυτό γίνεται περισσότερο επειδή κυκλοφορίες στυλ φυλλαδίου είναι “άδικο” να στέκονται δίπλα σε ολοκληρωμένα έντυπα. Επειδή όμως τέτοιες εκδόσεις είναι μέρος της diy έντυπης έκφρασης, θα δημιουργηθεί εν καιρώ μια συνολική καταγραφή τους. Κατά δεύτερον, οι  αυτοτελείς εκδόσεις έχουν σηματοδοτηθεί με *.

Ιανουάριος

Φεβρουάριος

Μάρτιος

 Απρίλιος

Μάιος

Ιούνιος

Ιούλιος

Αύγουστος

Σεπτέμβριος

Οκτώβριος

Νοέμβριος

Δεκέμβριος

Τέλος, χωρίς εξακριβωμένη ημερομηνία είναι το Mufatex #0[αστική ποίηση], το οποίο κυκλοφόρησε κάπου πριν/στο Καλοκαίρι του 2012, Ο Μπαϊβάνης  και το Ταξίδι στο Χωροχρόνο #10 [ποίηση].

Εκδηλώσεις

Η χρονιά ξεκίνησε ευχάριστα με το Chimeres festival 2012 στον Βοτανικό (Πετρούπολη, 14/1). Το Comicdom Con Athens (Αθήνα, 30/3-1/4), η μεγαλύτερη κόμικ  συνάντηση εντός συνόρων, διέθεσε για ακόμη μια χρονιά χώρο για τις ανεξάρτητες εκδόσεις του χώρου. Τέλος, στα πλαίσια της έκθεσης Αντι-κουλτούρα διοργανώθηκαν δύο παζάρια με φανζίνς (CAMP!, 11 και 18/11), τα οποία ήταν περισσότερο μια ευκαιρία για να βρεθούν από κοντά δημιουργοί φανζίν.

Το 2012 αρκετά έντυπα αποφάσισαν να γιορτάσουν την κυκλοφορία των νέων τευχών τους. Ανάμεσα τους Το Μουνί μου Μέσα (vm, 14/6), η Mountza (3/11) και οι Chimeres (πολυχώρος Λάσπη, 2/11).

Γεγονότα

Το Δεκέμβρη του 2012 εκκενώθηκε η κατάληψη Villa Amalias. Ο συγκεκριμένος χώρος αποτελεί ορόσημο για το diy εν Ελλάδι, κάτι που περικλείει και τα zines. Στη V.A. έχουν φιλοξενηθεί κατά καιρούς πολλές εκδηλώσεις, συναυλίες και πάρτυ εντύπων, ενώ ήταν σημείο διανομής ακόμη περισσότερων.

Με μια πιο διεισδυτική ματιά…

Οι ερασιτέχνες εκδότες κόμικς είχαν πιο έντονη παρουσία από κάθε άλλη φορά. Η διεύρυνση του κοινού των κόμικς την τελευταία δεκαετία έχει συμβάλει και στην αύξηση των δημιουργών, οι οποίοι μέσω των αυτοεκδόσεων προσπαθούν να κάνουν ένα πρώτο βήμα. “Πιστεύω ότι κάθε δημιουργός comics θα πρέπει να περάσει από την αυτοέκδοση ή από τη φάση του fanzine, γιατί έχει πολλά να κερδίσει – πολλές εμπειρίες. Από το να τρέχει στα φεστιβάλ, να μοιράζει το comic του και γενικά να παλεύει από την αρχή της δημιουργίας του μέχρι να το δώσει στον αναγνώστη”, (Tasmar, Comicdom.con, Interview Corner #62, 04/10/2011).

Στο CC2012 οι συμμετοχές ερασιτεχνών εκδοτών ήταν περισσότερες από ποτέ· σχεδόν 30 έντυπα, αρκετά από τα οποία ήταν συλλογικά. Το γεγονός ότι η έκδοση πολλών κόμικ πραγματοποιείται με γνώμονα τη συγκεκριμένη εκδήλωση, και ειδικά όταν η διαδικασία της διανομής ορισμένων εξ’ αυτών εστιάζεται σχεδόν αποκλειστικά στο τριήμερο που διαρκεί το CC, δείχνει πως κάποιοι ερασιτέχνες κομίστες αυτοεκδίδουν τη δουλειά έχοντας κυρίως επαγγελματικές βλέψεις.

Στα πλαίσια των εκθέσεων Το Αθηναϊκό Underground και Αντικουλτούρα, εκδόθηκαν τα ομώνυμα βιβλία/κατάλογοι. Στο Αθηναϊκό underground περιέχεται μια εμπεριστατωμένη καταγραφή του εγχώριου υπόγειου τύπου (1964-1983), ενώ στην Αντικουλτούρα υπάρχουν αρκετές αναφορές στο φαινόμενο των φανζίνς.

Το θετικότερο της χρονιάς; Για μένα σίγουρα το γεγονός πως συνεχίζουν να εκδίδονται νέα fanzines. Αναζητήστε τα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *