Το zine της εβδομάδας – Νεκρές Γραμμές

Αναρτήθηκε από . 6 Jul, 2011 στις 16:06

Κάπου εδώ κλείνει ο πρώτος κύκλος της στήλης όπως είχαμε προαναγγείλει. Η τελευταία αυτή ανάρτηση είναι για ένα έντυπο, το οποίο προτού τη δημιουργία της ιστοσελίδας το ήξερα μονάχα ως όνομα. Ο τόπος αυτός στάθηκε αφορμή όχι μόνο να μάθω 2-3 παραπάνω πράγματα περί του zine (εξάλλου η καταγραφή και η δημιουργία ενός “μουσείου φανζίν” δεν είναι ο σκοπός, αλλά ένα πρώτο -απαραίτητο- βήμα για άλλα που θα ακολουθήσουν) αλλά να γνωρίσω από κοντά τους δημιουργούς του. Κοιτώντας πίσω, στον 1μιση χρόνο που είμαστε on-line αυτό που έχω κρατήσει, αλλά έχει κρατήσει και την ιστοσελίδα, είναι οι γνωριμίες με φανζινάδες. Προσωπικά δεν μ’ ενδιαφέρουν τόσο τα έντυπα όσο οι άνθρωποι, κι όσο υπάρχει μια ανταπόκριση θα αισθάνομαι ωραία να γράφω εδώ αντί του να φτιάχνω λ.χ. το φανζίν μου.

Όπως θα είδατε και στον τίτλο, το φανζίν για το οποίο ο λόγος είναι οι Νεκρές Γραμμές. Το 4ο τεύχος κυκλοφόρησε το Νοέμβρη του 1995. Στις σελίδες του περιέχεται μία από τις πιο σημαντικές στιγμές της πορείας του, μια live συνέντευξη με τους Stranglers. Πριν και μετά υπάρχουν αφιερώματα σε grunge μπάντες, μια φοβερή συνέντευξη γλάστρας (ήταν η εποχή που Ciao ANT1 μεσουρανούσε στην απογευματινή ζώνη), ένα διήγημα του Charles Bukowski κ.α. Κορυφαίος είναι επίσης ένας χιουμοριστικός οδηγός για το πως να φτιάξει κάποιος το δικό του φανζίν, οδηγός ο οποίος κρύβει και κάμποσες πονεμένες ιστορίες!

Διαβάζοντάς το για πρώτη φορά πριν μερικές μέρες, δεν πίστευα πως ένα τέτοιο τεύχος θα μπορούσε να είναι το τελευταίο. Βέβαια, το εισαγωγικό σημείωμα κάτι προμήνυε… Τέλος πάντων, για μένα η ιδιότητα του φανζινά δεν είναι κάτι πρόσκαιρο αλλά κάτι που πάντα υπάρχει. Με χαρά λοιπόν είδα πως οι εκδότες του Νεκρές Γραμμές ανασυντάχθηκαν και  συνέχισαν, κατά κάποιο τρόπο, αυτό που άφησαν τόσο απότομα αρκετά χρόνια πριν. Η συνέχεια αυτή βρίσκεται στο nekresgrammes.gr, όπου οι Inky, Jim και Resonator γράφουν για πράγματα που γουστάρουν και θέλουν να μοιραστούν. Ότι κάναν και παλιότερα δηλαδή στο χαρτί. Τέλος, εκεί θα βρείτε κι όλα τα τεύχη των Νεκρών Γραμμών που κυκλοφόρησαν σε μορφή pdf.

Καλό καλοκαίρι!

Ετικέτες: , , , ,