Το Στις Σκιές Tου Β-23 ήταν σύμπραξη-ενοποίηση του Β-23 που έβγαζε ο Γιάννης Κολοβός και του Σκιές που έβγαζε ο Δημήτρης Αργυρόπουλος. Μαζί με ισάριθμα τεύχη επιμελήθηκε και έβγαλε μεταξύ 1990-1993 3×7’’ + 2xLP, κατά βάση συλλογές με ελληνικά συγκροτήματα. Η σειρά είχε το γενικό τίτλο “Fragmenta” και αρίθμηση από “I” έως “V”.
Για να μεταφέρω κάτι από το κλίμα της εποχής, θυμάμαι χαρακτηριστικά ότι το τεύχος με το “V”, που ήταν 12’’ LP και περιείχε Λευκή Συμφωνία (που μόλις είχαν επαναπατριστεί από τη Γερμανία τότε), Το Ψυγείο-Ψυγείο, Groove Machine, Ding An Sich και Pillow, εξαντλήθηκε τάχιστα η α’ έκδοση των 1,500 αντιτύπων κι ήταν η μοναδική φορά που κάναμε επανατύπωση τεύχους. Για μας ήταν τεράστια επιτυχία τότε. Ασύλληπτη, θα έλεγα.
Μετά το σταμάτημα κάποιοι από την ομάδα προσπάθησαν στη «Μηνιαία Δισκογραφία» που θα ήταν δωρεάν. Ύστερα από ένα δοκιμαστικό τεύχος το όλο εγχείρημα ενσωματώθηκε στο περιοδικό “Voice” που έβγαλε λίγα τεύχη και έκλεισε κι αυτό.

[Πηγή: Πάνος Π.]

Αυτο-παρουσίαση του φανζίν

Πάντα οταν μας ζητάνε να γράψουμε κατι για το φανζιν αυτο,αποφασίζουμε να μην ξοδέψουμε το χωρο λέγοντας πως η που το βγάζουμε,σε ποσα αντιτυπα,κλπ-θεματα κατ’εξοχην τεχνικά.Ετσι για αλλη μια φορα θα θέλαμε να πούμε οτι είμαστε σε μια ‘κατάσταση’ αρκετά χρονιά,κι αυτο δίνει μια μεγάλη εμπειρία,την οποία δεν χάνουμε ευκαιρία να εκμεταλλευτούμε.Ενα αλλο σημείο που θα θέλαμε να σταθούμε είναι,οτι παρα την πληθώρα των φανζιν,μονο ενα σύνολο που αριθμεί φανζιν μετρημένα στα δάχτυλα του ενος χεριού μπορεί να σβήσει μια πραγματική διψα για τη σύνθεση μιας εικονας-οσο το δυνατόν ολοκληρωμένης σαν νόημα πλεον-αυτου που,μάλλον συμβατικα,ονομάζουμε UNDERGROUND; Πιστεύουμε βέβαια αυτο να γίνει αρχη για αξια βήματα προς τα μπρος κι οχι για κυμματα απογοήτευσης . Ενα τρίτο σημειο-η καλλίτερα επισημανση-ειναι το γεγονός οτι ενα ευρύτερο γιγνεσθαι,που άλλες φορές έρχεται σε μια ταυτοτικη σχέση με το UNDERGROUND,στηρίζεται οχι πλέον στα άτομα που ηταν ταγμένοι και μόνιμοι θιασώτες του αλλα σε ενα ευρύτερο και πιο ευκατάστατο κοινό τουριστών που έρχονται και απερχονταισε μια φρενωδη κατάσταση αναζήτησης της μυστηριακής ηδονής που έπαψαν να τους παρέχουν όι μέχρι τώρα ενασχολήσεις τους!Τελευταίο σημείο στάσης για να ξαναγυρίσουμε στις Σκιές του Β-23 είναι ο τρόπος δράσης μας.Κι εννοούμε οτι στεκομενοι σε πιο υγιείς πλέον οικονομικές βάσεις,μεσα στα πλαίσια της αυτοσυντήρησης και μονο αυτής,προσπαθούμε να δημιουργήσουμε ενα τετράδιο καταγραφής(ελπίζουμε για μυημένους) και οχι εναν οδηγό διασκέδασης η.αγορας-ενα ‘αθηνοραμα’.Γνωρίζουμε κι εκπλησσομεθα με το γεγονός οτι η ανταπόκριση είναι μεγάλη.Ελπίζουμε και ουσιαστική.Θα προσπαθήσουμε να συνεχίσουμε την καταγραφη-χωρις βέβαια να το κάνουμε κι αγώνα ζωης.Οποτε θέλουμε τα παρατάμε, οπότε θέλουμε συνεχίζουμε,δεν χτυπάμε κάρτες,δεν έχουμε δώσει όρκους.

ΓΙΑΝΝΗΣ Β-23 ΜΑΗΣ 89
[Πηγή: Το Παπάρι #06, Ιούνιος 1989]

Το 5ο τεύχος συνοδεύονταν από έξτρα ένθετο με δισκοκριτικές.

Τεύχη

Σχετικοί σύνδεσμοι

2 thoughts on “Στις Σκιές Tου Β-23

  1. Ο/Η Half-Naked Moron λέει:

    Υπάρχει και τεύχος “πλην ένα” με εξώφυλλο Nico, Άνοιξη 1989 (μετά το #0 δηλαδή και πριν το #1)

    1. Ο/Η georgeRgR λέει:

      Σ’ ευχαριστούμε για όλες τις πληροφορίες! Έγιναν αρκετές διορθώσεις και προσθήκες.
      Το “πλην ένα” από τις Σκιές του Β23 το έχω υπ’ όψιν, αλλά δεν ήξερα πότε ακριβώς κυκλοφόρησε. Πρόσφατα ανακάλυψα και το παρακάτω…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Related Post