Στέλνοντας έντυπα με το ταχυδρομείο

Αναρτήθηκε από . 23 May, 2013 στις 11:31

Τα ΕΛΤΑ επαναδιαπαραμόρφωσαν τον τιμοκατάλογο αλληλογραφίας, οπότε πολλά από αυτά που αναφέρονται στο άρθρο πλέον δεν ισχύουν. Μέχρι να καταλάβουμε τι παίζει, το παρόν μένει ως ιστορικό και μόνο κειμήλιο…

τελευταία ενημέρωση: 03/01/2014

——————-

Η ταχυδρομική αποστολή είναι από τις κλασικότερες μορφές διανομής fanzine. Αξίζει λοιπόν να μοιραστούμε όσα πράγματα έχουμε μάθει στέλνοντας και παραλαμβάνοντας zines μέσω αλληλογραφίας, πράγματα τα οποία σε κάποιους σίγουρα θα φανούν χρήσιμα.

Πάρε-δώσε

Πρώτο και κύριο ερώτημα. Οκ, με το ταχυδρομείο μπορείς να στείλεις ένα zine, αλλά πως θα πάρεις τα χρήματα για τα ταχυδρομικά έξοδα και το αντίτιμο του τεύχους; Αν κάποιος ζητήσει να του στείλετε ταχυδρομικά το φανζίν σας, και δεδομένου ότι το χρηματικό αντίτιμο είναι συνήθως μικρό, οι επιλογές σας είναι:

  • Να σας μεταφέρει το ποσό μέσω paypal ή τράπεζας (επιλέξετε κάποια που δεν παίρνει προμήθεια, ενώ για δική σας ευκολία καλό είναι να έχετε κάρτα ανάληψης για να τσεκάρετε την κατάθεση των χρημάτων).
  • Να στείλετε το φανζίν με αντικαταβολή.
  • Να σας στείλει χρήματα σε φάκελο (όχι κέρματα, μόνο χαρτονομίσματα) ή τη συνολική αξία της παραγγελίας σε γραμματόσημα (όλο και κάπου θα χρειαστούν).

Σαφώς υπάρχουν και άλλοι τρόποι, αλλά η εμπειρία έχει δείξει πως με τους παραπάνω τρόπους όλα γίνονται πιο εύκολα.

Πριν το ταχυδρομείο

Τα Ελληνικά Ταχυδρομεία (ΕΛΤΑ) είναι μια επιχείρηση με πολλές υπηρεσίες, έτσι ας αρχίσουμε από τα βασικά. Ακριβώς κάτωθεν είναι ο τιμοκατάλογος επιστολικού ταχυδρομείου εσωτερικού. Επειδή δεν είναι αυτονόητο, ως επιστολή μπορεί να σταλεί οτιδήποτε δεν υπερβαίνει σε βάρος τα 2 κιλά και έχει λογικές διαστάσεις (σύμφωνα με το Υπουργείο Μεταφορών, το άθροισμα των διαστάσεών τους (μήκος + πλάτος + πάχος) να μην υπερβαίνει τα 90cm σε επίπεδη επιφάνεια, χωρίς η μεγαλύτερη διάσταση να υπερβαίνει τα 60cm).

Συμβουλή πρώτη: Αν στέλνετε συχνά πράγματα με το ταχυδρομείο (όχι μόνο έντυπα), μια ηλεκτρονική ζυγαριά κουζίνας είναι απαραίτητη. Θα γνωρίζετε τι θα πληρώσετε πριν φτάσετε στο γκισέ, κάτι πολύ πρακτικό. Επίσης, μια ζυγαριά μπορεί να φανεί πολύ χρήσιμη αν η επιστολή είναι κοντά ή υπερβαίνει κάποια κατηγορία βάρους (λ.χ. έχει συμβεί να κάνω πιο λιτή τη συσκευασία ενός πακέτου, μόνο και μόνο για να “πέσω” κατηγορία).

Μικρά, μεγάλα και ακανόνιστα

Το κόστος αποστολής καθορίζεται από δύο παράγοντες, διαστάσεις και βάρος (με αυτή τη σειρά). Οι υπάλληλοι των ταχυδρομείων πρώτα κοιτούν σε ποια κλίμακα ανήκει ο φάκελος που θα στείλετε (μικρά, μεγάλα ή ακανόνιστα) και στη συνέχεια το ζυγίζουν για να δουν και το βάρος του.

Δεδομένου ότι τα zines είναι σε μέγεθος είτε Α5 είτα Α4, ουσιαστικά ανήκουν στις κατηγορίες “μικρά” και “μεγάλα”, αντίστοιχα. Αυτό δεν ισχύει όταν ο φάκελος έχει κάποιο πάχος, όπερ και σημαίνει ότι αυτόματα οι υπάλληλοι θεωρούν πως έχουν να κάνουν με “ακανόνιστη” επιστολή.

Συμβουλή δεύτερη: Θα πρέπει να προσέχετε το πάχος του φακέλου. Όποτε φυσικά είναι δυνατό, φροντίστε έτσι ώστε το πάχος του φακέλου να μην είναι μεγαλύτερο από ένα δάχτυλο (2 εκατοστά για την ακρίβεια), ειδάλλως θα θεωρηθεί “ακανόνιστο”. Αρκετοί υπάλληλοι των ΕΛΤΑ έχουν τη συνήθεια να θεωρούν ακανόνιστο οποιοδήποτε φάκελο βλέπουν παραγεμισμένο, οπότε να είστε σε εγρήγορση. Παρακάτω τα χαρακτηριστικά κάθε κλίμακας…

Προπληρωμένοι φάκελοι (Prepaid)

Τα ΕΛΤΑ πωλούν φακέλους που δεν χρειάζονται γραμματόσημα και είναι έτοιμοι για ταχυδρόμηση.

Συμβουλή τρίτη: Ο προπληρωμένος φάκελος είναι ο οικονομικότερος τρόπος για να στείλετε ένα ή και λίγα περισσότερα zines. Έχει προκαθορισμένη τιμή, και μπορείτε να στείλετε ότι θέλετε, ανεξαρτήτου βάρους και διαστάσεων, αρκεί να χωράει. Βέβαια καλό είναι να μην παραγεμίζετε το φάκελο, κάτι που σημαίνει 3-4 έντυπα.

Οι τιμές που παίζουν αυτή τη στιγμή για προπληρωμένους φακέλους είναι 0,95 € για μεσαίο φάκελο (για φανζίν Α5) και 1,45 € για μεγάλο (για φανζίν Α4). Την επόμενη φορά που θα πάτε ταχυδρομείο, πάρτε καμιά δεκαριά να έχετε. Εδώ αναγράφονται αναλυτικά τα είδη και το κόστος των prepaid φακέλων.

Κλείνοντας το θέμα των προπληρωμένων, θα πρέπει να αναφέρουμε πως για αποστολή στο εξωτερικό υπάρχει μόνο Α5 μέγεθος, με κόστος 1,30 € και ο οποίος συμφέρει πολύ για αποστολές εκτός Ευρώπης.

Αντικαταβολή

Με την αντικαταβολή μπορούμε να στείλουμε ένα έντυπο, το αντίτιμο του οποίου εισπράττετε από τον ταχυδρόμο που θα το παραδώσει. Η αποστολή με αντικαταβολή απαιτεί τη συμπλήρωση μιας φόρμας και στην οποία αναγράφονται στοιχεία αποστολέα/παραλήπτη καθώς και το χρηματικό ποσό που θέλουμε να παραλάβουμε. Το ποσό αυτό είναι το άθροισμα του κόστους αποστολής (τα ταχυδρομικά τέλη που αναφέραμε αρχικά συν το κόστος της αντικαταβολής, που είναι 2,30 €) και της αξίας του αντικειμένου/εντύπου (βλ. και εδώ για τις αναλυτικές χρεώσεις κάθε υπηρεσίας των ΕΛΤΑ).

Εκτός του ότι δε χρειάζεται να αγχώνεστε για το χρηματικό μέρος, η αντικαταβολή έχει το πλεονέκτημα πως “ασφαλίζει” την παράδοση της επιστολής, όπως ένα συστημένο γράμμα. Βέβαια, ο παραλήπτης δεν έχει κάποια υποχρέωση να παραλάβει το φάκελο αν λ.χ. αλλάξει γνώμη στο μεσοδιάστημα.

Συμβουλή τέταρτη: Η αντικαταβολή κάνει εύκολα τα πράγματα και καλό θα είναι να τη χρησιμοποιείτε για να στείλετε κάτι σε άτομα που γνωρίζετε. Επίσης, την πρώτη φορά που θα συμπληρώσετε έντυπο αντικαταβολής, ζητείστε τη βοήθεια κάποιου υπαλλήλου των ΕΛΤΑ.

Paypal

Πιο πάνω αναφερθήκαμε στο paypal. Το paypal είναι μια υπηρεσία μεταφοράς χρημάτων που χρησιμοποιείται ευρέως σε διεθνείς αγοραπωλησίες και ο λόγος που γίνεται ξεχωριστή αναφορά είναι επειδή αρκετοί από μας έχουν ένα τέτοιο λογαριασμό.

Η μεταφορά χρημάτων μέσω paypal δεν είναι δωρεάν, αλλά με ορισμένες κινήσεις μπορεί να γίνει. Αυτές είναι:

  1. Η αιτιολογία αποστολής χρημάτων πρέπει να είναι: για δώρο (“gift”).
  2. Το ποσό που θέλετε να στείλετε θα πρέπει να καλύπτεται από το “balance” του λογαριασμού. Εάν το paypal τραβήξει χρήματα από τον συνδεδεμένο τραπεζικό λογαριασμό ή την κάρτα σας θα επιβαρυνθείτε με κάτι παραπάνω από 0,60 €.
Συμβουλή πέμπτη: Αν υπάρχει η δυνατότητα αποστολής χρημάτων με paypal, προτιμήστε τη. Για χαμηλό κόστος επιλέξτε αποστολή με προπληρωμένο φάκελο, ενώ για να είστε σίγουροι πως το πακέτο θα φτάσει στον παραλήπτη του στείλτε το συστημένο (εναλλακτική της αντικαταβολής).

Εξωτερικό

Για πάρε-δώσε στο εξωτερικό θα πρότεινα να ακολουθήσετε την πρακτική της ανταλλαγής (trade), είτε αν σας ζητήσουν το zine σας (κάτι τελείως απίθανο), είτε αν θέλετε εσείς κάποιο έντυπο. Δεν είναι ανάγκη να στείλετε κάτι δικό σας, αλλά επιβάλλεται να στείλετε κάτι που ο άλλος θα μπορεί να “αντιληφθεί”. Κάτι δηλ. γραμμένο στα αγγλικά, κάτι χωρίς λόγια (βλ. λ.χ. Γκρουγκ και Frogs and Dogs #6) ή ένα έντυπο με ενδιαφέρον οπτικό μέρος. Αν προτείνετε σε κάποιον trade και δεν δεχτεί, δεν αξίζει να ασχοληθείτε γενικότερα (ισχύει και το αντίστροφο).

Κανόνας για trades: Αυτός/ή που επιδιώκει την ανταλλαγή, στέλνει πρώτος/η το έντυπό του/της.

Mail-art

Επειδή τα zines δεν εκφράζουν απρόσωπη επικοινωνία, φροντίστε να το δείξετε!