Ποιο είναι “Το Νέο Ελληνικό Φανζίν”;

Αναρτήθηκε από . 19 Jun, 2014 στις 23:21

Εδώ και λίγους μήνες η λέξη “φανζίν” ακούγεται όλο και περισσότερο. Ο λόγος; Το φετινό Comicdom Con Athens. Αυτή η χρονιά μοιάζει να είναι ίσως η πιο παραγωγική όσον αφορά τις ανεξάρτητες κόμικ εκδόσεις. Το ότι μεταξύ αυτών υπάρχουν αρκετές αξιόλογες δουλειές, έχει συμβάλλει στο να δοθεί αρκετή προσοχή στο χώρο. Μάλιστα, το άρτι αφιχθέν 4ο τεύχος του περιοδικού Γκρέκα περιέχει ένα 18-σέλιδο (!) αφιέρωμα της Μαρίας Παππά με τίτλο Το Νέο Ελληνικό Φανζίν.

Greka_04-cover

Ποιο είναι το νέο ελληνικό φανζίν σύμφωνα με την Μ.Π.; Μάλλον μια κόμικ αυτοέκδοση που κυκλοφορεί στο Comicdom. Προσωπικά, θα έλεγα πως αυτό που παρουσιάζεται στο περιοδικό είναι το νέο εμπορικό ελληνικό φανζίν. Σε ένα μεγάλο ποσοστό, τα “καλά” κόμικ φανζίν γίνονται από άτομα που έχουν σπουδάσει ή σπουδάζουν κάποιο παρεμφερές αντικείμενο (από γραφιστική μέχρι κόμικς, προφανώς), προσπαθούν να γίνουν επαγγελματίες και εμφανίζονται με έργα τους μια φορά το χρόνο σε μια εντελώς mainstream εκδήλωση, με σκοπό να πουλήσουν. Ε, όταν διαβάζεις  και το “ευτυχώς, έκανα απόσβεση, επέστρεψα το κεφάλαιο και έβγαλα και κέρδος” από έναν 12χρονο, το γλυκό έρχεται και δένει!

Στο Γκρέκα, και σε οποιοδήποτε εμπορικό περιοδικό, το να γράφουν άρθρα είναι η δουλειά τους και ευτυχώς δεν μπορούν να μπουν στην diy λογική, παρά μόνο να την ξεζουμίσουν για το μηνιάτικο. Οπότε, τι ασχολούμαστε; Έτσι, για το γαμώτο. Για ν ‘ ακουστεί και η άλλη πλευρά.

Για να κλείσω, το φανζίν είναι μια αδιαμεσολάβητη δημιουργία. Και το ότι η λίστα των -μεσολαβούντων- χορηγών του CCA στη σελίδα με τις οδηγίες συμμετοχής για τους αυτοεκδότες (βλ. εικόνα από κάτω) δεν ενόχλησε κανέναν από όσους ήταν στον 3ο όροφο, είναι αλήθεια πως με παραξένεψε. Υπάρχει λοιπόν κάποια ιδεολογική διαφορά ανάμεσα σε επίσημες και ανεπίσημες εκδόσεις; Όπως φαίνεται, τουλάχιστον στη σκηνή των κόμικς, το χάσμα αυτό μικραίνει. Ίσως αυτά να είναι χαρακτηριστικά της αυτοέκδοσης του μέλλοντος, αλλά σίγουρα όχι του φανζίν του μέλλοντος.

Εδώ μπορείτε να διαβάσετε ολόκληρο το άρθρο του περιοδικού.

Σχετικοί σύνδεσμοι

CCA_2014-fanzines-web-page

Ετικέτες: