Ανασκόπηση του ΔύοΧιλιάδεςΔεκατέσσερα

Αναρτήθηκε από . 27 Dec, 2014 στις 23:31

Τι να πρωτοαναφέρει κανείς για το ’14; Τα έντυπα που κυκλοφόρησαν και κρατάνε το ενδιαφέρον μας για τη φάση ζωντανό, τις εκδηλώσεις με τις οποίες γνωρίζουμε ανθρώπους και συζητάμε αυθόρμητα για τα χάρτινα όνειρά μας ή τις κλασικές διαδικτυακές αψιμαχίες σχετικά με το τι είναι τι; Για τη φετινή ανασκόπηση διαλέγω τις εκδηλώσεις με φανζίν-εσάνς μιας και μ’ αφορμή αυτές μπορώ εύκολα να γράψω αυτά που έχω κατά νου.

azf2014_23

Είναι πλέον παράδοση των τελευταίων χρόνων η εκδοτική χρονιά να ξεκινά την Άνοιξη, μαζί με το Comicdom Com Athens. Το ενδιαφέρον που τράβηξε πάνω του ο τομέας των αυτοεκδόσεων του CCA ήταν τόσο μεγάλο που δύσκολα μπορούσε κανείς να το παραβλέψει. Όλος αυτός ο θόρυβος οδήγησε, μεταξύ άλλων, το περιοδικό Γκρέκα (τέκνο LIFO) να δημοσιεύσει στην έντυπη εκδοσή του (αυτή που “πληρώνει”) ένα εκτενές άρθρο για τις νέες τάσεις στο χώρο των φανζίν. Τελικά σωστά τα είπε ένας φίλος: “Μόδα είναι, θα περάσει”. Σε δεύτερο χρόνο πάντως, κι άλλες ιστοσελίδες ποικίλης ύλης μπήκαν στο παιχνίδι δημοσιεύοντας συνεντεύξεις με πρώην και νυν φανζινάδες. Αλγεινή εντύπωση μου προκάλεσε το γεγονός πως στο Vice (τέκνο ΑΝΤ1) είδα κάτι-σαν-review της εκδήλωσης του freequency, όπου η δημοσιογράφος εφήρμοσε το τέχνασμα  χρησιμοποιώ-αποσπάσματα-του-editorial-ως-δηλώσεις και δημιούργησε μια φανταστικότατη συνέντευξη!

Αξίζει πάντως να σταθώ στη εκδήλωση του freequency μιας και πέρα του πονηρού Vice δεν είδα κάποια γνώμη, άποψη ή σχόλιο σε όσα ειπώθηκαν στην κουβέντα. Το πιο ενδιαφέρον σημείο της συζήτησης ήταν για το πως τα ανεξάρτητα έντυπα θα μπορούσαν να κάνουν εντονότερη την παρουσία τους μέσω της αυτοοργάνωσης, της αλληλοβοήθειας κ.ο.κ. Η κύρια πρόταση, η οποία φάνηκε να έχει μια κάποια αποδοχή από τους συμμετέχοντες, ήταν για την διοργάνωση μιας πιο συνεργατικής και ευρύτερης diy εκδήλωσης. Δεν τοποθετήθηκα εκείνη τη μέρα αφού η προσωπική μου άποψη δεν θα ταίριαζε στο κλίμα που διαμορφωνόταν. Πότε βέβαια δεν είναι αργά. Για μένα, τα ζινς δε συνδέονται με ένα δυνητικά μεγάλο αναγνωστικό κοινό, τουλάχιστον σε τοπικό επίπεδο. Πόσους αφορούν τα φανζίν εδώ στην Ελλάδα; Σίγουρα λιγότερους από το τιράζ που τυπώνουν κάποια φανζίν με φιλοδοξίες. Η αφορμή για να μαζευτούν οι 30 (άντε 40) φανζινάδες υπάρχει, οπότε αυτό που μένει είναι η συμπλήρωση της διοργάνωσης με κάποιες σχετικές παράλληλες εκδηλώσεις για τα 300 (άντε 400) άτομα που γουστάρουν τη φάση. Από κάτι τέτοιο δε λείπουν οι προτάσεις, αλλά η διάθεση για την πραγμάτωσή τους.

Κι ερχόμαστε στο δεύτερο αθηναϊκό ζινφεστ, το οποίο αυτή τη φορά πραγματοποιήθηκε στο Μηχανουργείο, ευτυχώς χωρίς την παρουσία δημοσιογράφων! Το μόνο που έχω να αναφέρω πλέον είναι πως κουτσά-στραβά το φεστιβάλ εκπλήρωσε αυτό που προσωπικά ήθελα να κάνω μέσω αυτού (ελπίζω και η Μαλίνα να μπορεί να πει το ίδιο!), οπότε δεν προβλέπεται να συμμετάσχω σε πιθανή μελλοντική διοργάνωση ενός ζινφεστ. Βέβαια, η συμμετοχή μου σε άλλα εγχειρήματα δε σταματά. 5/1 το επόμενο ραντεβού ;)

Πιο πάνω ειπώθηκε κάτι για νέες τάσεις. Το νέο trend στο χώρο των φανζίν για το 2014 έχει όνομα και λέγεται zine workshop. Απέφυγα να γράψω στο fanzines.gr γι’ αυτά που διοργανώθηκαν, κυρίως λόγω του ότι η βάση τους ήταν εμπορική. Όπως θα έχετε παρατηρήσει, για τη συγκεκριμένη ιστοσελίδα οι διαφημίσεις είναι κάτι ανεπιθύμητο. Τέτοια workshops συνδέονται και με την άρτι  αφιχθείσα The Athens Zine Bibliotheque. η οποία λειτουργεί ως βιβλιοθήκη εντύπων διοργανώνοντας κι ένα πλήθος παράλληλων δρατηριοτήτων.  Τώρα που το θυμήθηκα, στο πρώτο azf που είχαμε οργανώσει υπήρχε ένα ανάλογο workshop. Πολύ θα ‘θελα να μάθω αν έγινε αφορμή ή αν βοήθησε κάποιους/ες στο να φτιάξουν το δικό τους φανζίν!

Τέλος, ακόμη ένα γεγονός άξιο αναφοράς είναι η ακαδημαϊκή προσέγγισή του φαινομένου των φανζίν. Δεν είναι κάτι που γίνεται πρώτη φορά στη Ελλάδα, αλλά είναι η πρώτη φορά που γίνεται κάτι περισσότερο από μια επιδερμική ανάλυση. Στα πλαίσια της ημερίδας Μουσικές υποκουλτούρες και κοινωνική επικοινωνία  πραγματοποιήθηκε και μια ομιλία για τα φανζίν, ενώ στις διατριβές των δύο φανζινάδων του πάνελ υπάρχουν αναφορές για τον ρόλο των φανζίν στην πανκ υποκουλτούρα.

Αυτά για φέτος!

Ετικέτες: