Φανζίν του Βαγγέλη Λιβιεράτου, ο οποίος μετέπειτα εξέδιδε και την μουσική εφημερίδα TV EYE. Διαφημιζόταν ως “το πιο κοντα στην Τουρκία fanzine του κόσμου”! Μέσα στο ’89 κυκλοφόρησε τουλάχιστον 3 τεύχη.

Αυτοπαρουσίαση του φανζίν

To Cult ξεκίνησε τον Ιανουάριο του ’89. Ξεκίνησε σαν κάτι που μπορούσε να με κρατάει σ’ ενδιαφέρον και ταυτόχρονα να με φέρει σ’ επαφή μ’ άλλα άτομα (συνεργάτες, αναγνώστες, μουσικούς). Ασχολιόμουν με τη μουσική αρκετά χρονιά πριν, παίζοντας ή συμμετέχοντας σ’ αρκετά γκρουπ: Heroins, Another Potential Suicide, Napalm Dicks τα πιο γνωστά ίσως. Την εποχή για την οποία μιλάμε (αρχές 89) κατάντησα να μην κάνω τίποτα,γυρνώντας άπλα σε διάφορες πόλεις,βλέποντας διάφορες συναυλίες, πράγματα μάλλον λίγο παθητικά. Τελικά αποκοβόμουνα απ’οτιδηποτε ενεργητικό μπορούσα να κάνω στο χώρο της μουσικής. Έτσι αποφάσισα να ξεκινήσω το φανζιν. Δεν ξέρω γιατί κάποιος ξεκινάει και βγάζει ένα φανζιν. Είναι μάλλον σαν να βγάζεις στον αέρα έναν πειρατικό ραδιοσταθμό η κάτι τέτοιο. Στο Cult ακούγονται πράγματα ανεξάρτητης προέλευσης άλλα απ’οτι φαίνεται υπάρχουν πολλά παράσιτα κι αυτό γιατί είναι μάλλον στις πρώτες του εκπομπές. Μ’αλλα λογία έχει ακόμα τις ατέλειες της απειρίας στον τομέα της σελιδοποίησης περισσότερο,μια κι από πλευράς ύλης το No 2 πιστεύω οτι είναι αξιοπρόσεχτο με αφιέρωμα στην OG Music την εται­ρεία: των Déjà Voodoo,στην φιλανδέζικη σκηνή ροκ, συνέντευξη απο τον Σ. Σαλβαντόρ,τραγουδιστή των Μωρά Στη Φωτιά κ.α. Φυσικά τα πρώτα τεύχη βγήκαν λίγο βιαστικά. Στο τρίτο θα δοκιμάσουμε την τύχη μας στον τομέα της εκτύπωσης σε μεγαλο μέγεθος A3 και όλα αυτά μάλλον μετά το καλοκαίρι, απλά για να έχουμε όλο το χρόνο για να το κάνουμε τουλάχιστον ευανάγνωστο (πράγμα που σε πολλά σημεία στα 1 και 2 δεν καταφέραμε και τόσο καλά).Φυσικά το περιοδικό θέλει να ασχοληθεί στις σελίδες του και με άλλα θέματα μη μουσικά. Μεγάλο είναι, το ενδιαφέρον μας για τα κομικς (στο 2 υπάρχουν έξι σελίδες με κόμικς σε σύνολο 44αρων), καθώς επίσης για ποίηση, λογοτεχνία, κολλάζ, κινηματογράφο και ότι άλλο μπορεί να εκφράζει κάποιον καθώς επίσης κι εμας. Περιττό να πούμε σ’αυτο το σημείο οτι ιδέες, προτάσεις, σκίτσα, κασεττες, κι ότι άλλο τέλος πάντων μπορεί να πάρει κάποια συγκεκριμένη μορφή (ή όχι) μπορείτε να μας το στείλετε είτε για να το φιλοξενήσουμε στις σελίδες του Cult είτε για διανομή είτε χωρίς λόγο, απλά για επικοινωνία. Επίσης σκεφτόμαστε να βγάλουμε μια κασεττα συλλογή μέσα στο καλοκαίρι με γκρουπ απ’ολη την Ελλάδα. Δυστυχώς οι συμμέτοχες έκτος Αλεξανδρούπολης είναι λίγες, άλλα δεν απογοητευόμαστε. Τελικά μετά από αρκετούς μήνες με τρεξιματα, ξενύχτια, ξοδέματα κτλ. καταφέραμε πιστεύω να στήσουμε κάτι που -τουλάχιστον- έχει μορφή με αρκετουτσικη δύναμη στο να προωθεί πράγματα προς τα εξω, με κάμποσους συνεργάτες σ’ολη την Ελλάδα και στο εξωτερικό. Κατ που τέλος πάντων πάνω του μπορεί να στηριχθεί η προσπάθεια για κάτι καλλίτερο. Τελειώνοντας θα ήθελα να πω ότι τελευταία στην Αλεξανδρούπολη γίνονται πολλά. Βγαίνουν καινούργια φανζιν, δημιουργούνται καινούργια γκρουπ, ανοίγουν στούντιο και ραδιοφωνικοί σταθμοί και φαίνεται ότι η πόλη βγαίνει από το λήθαργο. ΑΥΤΑ

Βαγγέλης Λιβιεράτος, Cult zine
[Πηγή: Το Παπάρι #06, Ιούνιος 1989]

Reviews τευχών

CULT Νο 1
Το πρώτο φανζίν που έρχεται απ’ την Αλεξανδρούπολη και φιλοξενεί στο εξώφυλλό του την Divine. Συνοδεύεται από μια κασέτα 60′ των HIP-T-WAH που έχουν διαλύσει πια (άδοξα και άτυχα) και που προερχόταν κι αυτοί απ’ την Αλεξανδρούπολη και συμμετείχαν στη συλλογή της Wipe Out. Στα θέματα Velvet Underground, και Television Personalities (αναδημοσιεύσεις όμως), Νίκος Ψαθάς, Μαρίνα Κατσικιά κ.αλ. (24 σελίδες+κασέτα, φωτοτυπία Α5, 300 δρχ).
Review από το Rollin Under #18 (Ιούνιος 1989)

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Related Post