Το 3 137 με χαρά σας προσκαλεί την Παρασκευή 5 Απριλίου για να εγκαινιάσουμε και να γνωριστούμε με το πρώτο τεύχος του φανζίν “ΚΥΨΕΛΗ”.

Η ΚΥΨΕΛΗ είναι μια ανεξάρτητη έκδοση που θα βγαίνει κάθε δύο μήνες από μια ευρύτερη «οικογένεια» δημιουργών που ζουν ή αγαπούν τη γειτονιά της Κυψέλης. Στην παράδοση των φανζίν, η έκδοση θα είναι ασπρόμαυρη και φωτοτυπημένη σε ελαφρό χαρτί ώστε να ελέγχεται το κόστος παραγωγής και να μπορεί να διανέμεται αυτόνομα. Η λέξη «κυψέλη» δεν αναφέρεται μόνο σε μια γειτονιά της Αθήνας, χαρακτηρίζει μια εσωτερική δομή και μια συμπεριφορά, είναι ένα σύνθημα προτροπής, ένα κάλεσμα να επανακτήσουμε το κέντρο της πόλης και να συμμετέχουμε ισότιμα στην πολύμορφη και πολύπλοκη ζωή του.

Το πρώτο τεύχος κυκλοφορεί στις 26 Μαρτίου και μπορείτε να το βρείτε σε επιλεγμένα βιβλιοπωλεία και δισκάδικα του κέντρου. Θα το βρείτε επίσης το βράδυ της Παρασκευής 5 Απριλίου στο 3 137. Η βραδιά θα περιλαμβάνει μια πρωτότυπη περφόρμανς και ανάγνωση από συντελεστές της έκδοσης.

Συντελεστές:
Βασιλικός Πολτός, Αναστασία Δούκα, Παναγιώτης Λουκάς, Βασίλης Νούλας, Ντόρα Οικονόμου, Ραλλού Παναγιώτου, Γιάννης Τζαβέλας, Αλέξανδρος Τζάνης, Το Κεφάλι που Τραγουδάει, Μάνος Τσιχλής , Αντωνάκης Χριστοδούλου

Μια Κυψέλη στα Εξάρχεια
Παρουσίαση του φανζίν “ΚΥΨΕΛΗ”
Παρασκευή 5 Απριλίου 2013
20.00- 24.00
3 137, Μαυρομιχάλη 137

Το παραπάνω δελτίο τύπου το είδα να αναδημοσιεύεται σε κάθε λογής ιστοσελίδα (από το neolaia.gr μέχρι το inews), γεγονός που μ’ έκανε ν’ αναρωτηθώ εάν η Κυψέλη είναι όντως φανζίν. Τελικά είναι, αλλά ommu φάση…

Για online ανάγνωση εδώ και για περισσότερες πληροφορίες παραδώθε.

Στοιχεία έκδοσης

Κυψέλη #1 / Μάρτιος 2013 / 36 σελίδες / Α5 / Φωτοτυπία / 300 αριθμημένα αντίτυπα.

Post Scriptum

Παρακάτω μια συνέντευξη της Ντόρας Οικονόμου σχετικά με την έκδοση.

Η δική μας ΚΥΨΕΛΗ

 

Η Ντόρα Οικονόμου, εικαστικός και μέλος της παρέας που εκδίδει το νέο φανζίν ΚΥΨΕΛΗ μας το συστήνει και μας δίνει tips για να δούμε τη γειτονιά μέσα από τα μάτια τους.

Πώς προέκυψε η ιδέα για το Κυψέλη; Ποιοί βρίσκονται πίσω από την έκδοση; Γιατί fanzine στην εποχή των blogs;

Τρώγαμε ένα βράδυ σπίτι μου με τον Αντωνάκη Χριστουδούλου και η κουβέντα πήγε στην Μαλβίνα και τη συνέντευξή της με την Πάολα για το «κράξιμο». Μετά θυμηθήκαμε πως στις πρώτες εξορμήσεις μας στο κέντρο της πόλης κάναμε στάση απαραίτητα στο μεγάλο περίπτερο της πλατείας Εξαρχείων να χαζέψουμε τα φανζίν και πως πλέον δεν υπάρχουν φανζίν –αν και ομολογώ ότι από τότε που ξεκινήσαμε αυτήν την ιστορία έχω ανακαλύψει πολλά και διάφορα που δεν τα ήξερα. Επίσης, είχα πέρυσι την καλή τύχη να βρεθώ στην έκθεση βιβλίου στο PS1 της Νέας Υόρκης όπου μία ολόκληρη πτέρυγα ήταν αφιερωμένη στα φανζίν. Καθόλου δε μου φάνηκε το είδος να έχει παραγκωνιστεί από τα blogs.

Έπεσε στο τραπέζι η ιδέα να ξεκινήσουμε εμείς ένα φανζίν. Ο τίτλος σαν να ήταν εκεί από πάντα: ΚΥΨΕΛΗ. Συζήτησα και με άλλους κοντινούς φίλους και συναδέλφους –όλοι ήταν αμέσως ενθουσιώδεις, πρόθυμοι και έτοιμοι- και βάλαμε μπρος. Πίσω απ’ το πρώτο τεύχος είμαστε οι 11 που διαβάζετε στα περιεχόμενα (Βασιλικός Πολτός, Αναστασία Δούκα, Παναγιώτης Λουκάς, Βασίλης Νούλας, Ντόρα Οικονόμου, Ραλλού Παναγιώτου, Γιάννης Τζαβέλας, Αλέξανδρος Τζάνης, Το Κεφάλι που Τραγουδάει, Μάνος Τσιχλής , Αντωνάκης Χριστοδούλου). Τι θα γίνει στα επόμενα θα το βρούμε σιγά σιγά. Ποιοι θα είναι βασικοί, ποιοι θα προστεθούν, ποιους θα καλέσουμε και πως, κ.λπ. Η φύση του φανζίν είναι περιοδική και απαιτεί οργάνωση, φροντίδα και καταμερισμό εργασιών. Ίσως αυτός να είναι ο πιο σημαντικός λόγος που το ξεκινήσαμε: ώστε μέσα απ’ αυτό να ζυμωθούμε μεταξύ μας σε βάθος χρόνου.

Τι περιλαμβάνει η έκδοση; Κείμενα ή καλλιτεχνικά projects; Μπορείς να μας δώσεις κάποια παραδείγματα από τα περιεχόμενα του πρώτου τεύχους; 

Ορίσαμε μόνο το μέγεθος, τον ανώτατο αριθμό σελίδων που αντιστοιχούν στον καθένα και ότι θα τυπωθεί μαυρόασπρο. Καμία άλλη οδηγία ή περιορισμό ως προς το περιεχόμενο. Προέκυψαν σχέδια, φωτογραφίες από προσωπικά αρχεία, ποιήματα –με ομοιοκαταληξία ή χωρίς-, μια αναπαραγωγή κειμένου, μια συνέντευξη και άλλα. Καλύτερα όμως να τα δείτε στο τεύχος.

Τι σημαίνει για σας η γειτονιά; Γιατί έχει γίνει σημείο αναφοράς για τους καλλιτέχνες;

Οι περισσότεροι απ’ την παρέα ζούμε στην Κυψέλη. Συχνάζουμε στα Εξάρχεια και στα άλλα στέκια του κέντρου, αλλά εδώ ξυπνάμε, ψωνίζουμε, τρώμε και περπατάμε. Η Κυψέλη είναι απ’ τις πιο πολύχρωμες γειτονιές του κέντρου, με τους εξωτικούς μετανάστες και τις εξωτικές γιαγιάδες που φτιάχνονται στην τρίχα για να βγουν για πορτοκαλάδα στα Goodies της Φωκίωνος και άλλους πολλούς -και καλούς και κακούς. Επειδή όλοι αυτοί –και εμείς μαζί- έχουμε εδώ τα σπίτια και τις οικογένειές μας, είμαστε κατά το δει εξωστρεφείς και καταφέρνουμε ή έστω προσπαθούμε να ζούμε μεταξύ μας όσο καλύτερα μπορούμε -ανάλογα ο καθένας με το χαρακτήρα του, την παιδεία του, τις συνήθειες και τις ανάγκες του. Η Κυψέλη έχει υπάρξει γειτονιά δημιουργών οι οποίοι έζησαν, δούλεψαν και αναφέρθηκαν σ’ αυτήν. Η καταγραφή και μελέτη αυτής της παράδοσης αλλά και τα πορίσματα σχετικά με τη συνέχισή της είναι απ’ τα ζητούμενα θέματα του φανζίν.

Ποιά μέρη της Κυψέλης θα συστήνατε σε κάποιον που δεν γνωρίζει καλά την περιοχή; Δώσε μας κάποια χαρακτηριστικά tips/ στάσεις σε μια βόλτα. 

Κατ’ αρχήν το τρόλεϊ 11. Απ’ τα πλέον κλασικά δρομολόγια (Παγκράτι-Κολιάτσου), τώρα φτάνει ακόμα πιο βαθιά στην Πατησίων και είναι και μεταμεσονύχτιο. Το γλυπτό του σκύλου στη Φωκίωνος, το πιο αστραφτερά καθαρό χασάπικο στην πλατεία Αγίου Γεωργίου, το βενζινάδικο στην άνοδο της Πατησίων στο ύψος της Λέλας Καραγιάννη –τώρα και ενώ λειτουργεί κανονικά φιλοξενεί παράλληλη έκθεση πολυελαίων και ξύλινων επίπλων από γειτονική αντικερί. Το οικογενειακό παπουτσάδικο Mari και την Κοκέτα με τα είδη ραπτικής στην Πλατεία Αμερικής, το Au Revoire, τις αναπαραστάσεις με τα πλακάκια στην πίσω όψη του ΟΤΕ στην Πλατεία Βικτωρίας. Αργά το Σάββατο το βράδυ στην goth ντίσκο Rebound και στην Μάχη στην Πλατεία Κολιάτσου, σινεμά στο Τριανόν και το Ίλιον αλλά και στο Αελλώ Σινεπλέξ στην οδό Πατησίων. Μια ωραία βόλτα με τα πόδια τώρα που άνοιξε ο καιρός είναι να πάρει κανείς τη Μουστοξύδη από Αλεξάνδρας –στο ύψος της Σόνια- πάνω απ’ τη γέφυρα διασχίζοντας την Πλατεία Πρωτομαγιάς –τα απογέματα και κυρίως τις Κυριακές συμβαίνουν αγώνες κρίκετ-, ίσια απέναντι την Παξών, δεξιά στην Κερκύρας, αριστερά στην Ζακύνθου και ίσια κάτω ως την πρώην αγορά της Κυψέλη, αριστερά στην Φωκίωνος και ίσια κάτω ως την Πατησίων, πάλι αριστερά, στάση στο Au Revoir –για martini ή bloody marry- και μετά πίσω κέντρο από Μαυροματαίων.

 Δέσποινα Ζευκιλή, 02/04/2013 (athinorama.gr)

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *