Περιοδεύων Θίασος Παραδοξοτήτων (Freak show). Έτσι ονόμαζαν παλιά τους θιάσους που περιόδευαν, εκθέτοντας ανθρώπους που είχαν ανατομικές δυσπλασίες ή ιδιαιτερότητες είτε έπασχαν από σπάνιες αρρώστιες.

Ταυτιζόμαστε με τα ανθρώπινα εκθέματα αυτών των παράδοξων θιάσων. Μας ενδιαφέρει το αλλόκοτο, το παράξενο, το εκκεντρικό και το διαφορετικό. Πιστεύουμε στην ελεύθερη και χωρίς περιορισμό έκφραση. Όσα η κοινωνία απορρίπτει ως μη «κανονικά» εμείς τα θεωρούμε μοναδικά και αυθεντικά.

Ζωές ιδιαίτερων και ασυνήθιστων ανθρώπων. Καλλιτέχνες που το προσωπικό τους όραμα προσπερνά τα ήθη και τα ρεύματα της εποχής τους. Αιρετικές κοσμοθεωρίες και ιδέες. Όλα αυτά θα παρελάσσουν από τις σελίδες του φανζίν μας. Μέσα σ’όλα αυτά και τα δικά μας δημιουργήματα-ανοσιουργήματα: ποιήματα, ιστορίες, φωτογραφίες.

Απορρίπτουμε τη σοβαροφάνεια. Το αστείο και το σοβαρό είναι απλά οι δύο όψεις της ίδιας παράδοξης πραγματικότητας

Αυτή η συλλογική προσπάθεια έχει αποκλειστικό στόχο να εκφραστούμε και να δημιουργήσουμε. Για το λόγο αυτό θεωρούμε αυτονόητο ότι δεν μπορεί να υπάρξει χρηματικό αντίτιμο.
Η διακίνηση του φανζίν γίνεται χέρι με χέρι διότι είμαστε ελιτιστές και θέλουμε να διαλέγουμε εμείς σε ποιον δίνουμε. Αυτό όμως δε θα σας το πούμε. Θα σας πούμε απλά ότι δε θέλουμε μεσολαβητές διότι προτιμούμε την άμεση επικοινωνία με τον κόσμο.

Ο Θίασος είναι ένα από αυτά που λέμε “καλά κρυμμένα μυστικά”, όσον αφορά την ελληνική φανζίν σκηνή των ’00. Τα “θεάματά” του στριφογύριζαν γύρω από τη γοτθική κουλτούρα με πάρα πολύ ενδιαφέροντα και καλογραμμένα κείμενα, ξεχωρίζοντας προσωπικά αυτά της Μελιμέ Οστά. Ακόμη θυμάμαι το πόσο εντύπωση μου είχε κάνει η υπόθεση της Sylvia Likens (ιστορία η οποία έχει μεταφερθεί και στον κινηματογράφο ως An American Crime και αξίζει πολύ να τη δείτε) κι η ιστορία που βρίσκεται πίσω από τις κούκλες Kokeshi.

Για το τέλος να αναφέρω ότι το θίασο αποτελούσαν η Joan Z. – η αποσχισμένη σιαμαία, η Mελιμέ Οστά – η κουτσή ακροβάτισσα, η Princess, ο Antonin Ardan – ο άνθρωπος μπιζέλι, ο/η Wand, ο Κρακ – ο πινεζοκέφαλος νάνος, η Πούφ – η γυναίκα μαϊμού και o/η Noddy.

Τεύχη

  • Περιοδεύων Θίασος Παραδοξοτήτων – απόπειρα 1η, Μάρτιος 2005
  • Περιοδεύων Θίασος Παραδοξοτήτων – απόπειρα 2η, Απρίλιος 2006

One thought on “Περιοδεύων Θίασος Παραδοξοτήτων (Freak Show)

  1. Ο/Η JN λέει:

    Πραγματικά, μια πολύ αξιόλογη κ προσεγμένη δουλειά!!
    Θυμάμαι κ το φοβερό αφιέρωμα στη νεκροφιλία…
    Πολύ χαρακτηριστικό επίσης το κειμενάκι – στίχοι, που διέτρεχαν όλο το φανζίν από την πρώτη έως την τελευταία σελίδα!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Related Post